dongtan

Китайско градче става модел за екополитиката на Лондон

Нов проект за намаляване на отделяното количество въглероден диоксид в Лондон, планира управата на града, заяви кметът на Лондон по време на посещението си Китай. Проектът, предложен от Greenpeace, ще се разработва по поречието на река Темза и ще бъде поверен от Лондонската агенция за развитие /LDA/, която ще работи в сътрудничество с Питър Хед, директор на английската компания Arup.

Питър Хед и компанията Arup са отговорни за изграждането на китайското еко-градче Донгтън, което всъщност е дало идеята за проекта в Лондон. Донгтън е първото в света енергийно независимо градче, изцяло захранвано от възобновяеми енергийни източници, снабдено със система за добив и пречистване на питейна вода и осигуряващо хранителните си запаси от заобикалящата го обработваема земя.

Градчето е разположено на третия по големина остров на Китай, като за сега площта му е 630 хектара, разполага с градски транспорт, захранван изцяло от възобновяеми енергийни източници и неотделящ въглероден диоксид. По план до 2020 г. градчето ще има население от 80 хил. души. За осъществяването на този проект Arup са били наети от Шанхайската корпорация за индустриални инвестиции, която е правителствена собственост.

По думите на кметът на Лондон Кен Ливингстън, проектът Донгтън е поразителен пример за това колко полезни могат да бъдат новите технологии и, ако той проработи ще се превърне в световен пример за това как може да бъде решен проблемът с вредните емисии, причинили глобалното затопляне.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *