САЩ 2020

САЩ могат да постигнат енергийна независимост до 2020 г.

Напълно е възможно САЩ да не се нуждаят от внос на изкопаеми горива от Персийския залив до 2020 г., сочат данните от проучване на професор Даниел Камън и негови колеги от Лабораторията за възобновяема енергия в Бъркли. Според тях чрез въвеждане на дългосрочни мерки, главно по завишаване на стандартите за икономия на горивата в транспортния и военния сектор, ще може да се намали вноса на горива с повече от 30% в срок от 20 години.

Според доклада на учените от Бъркли тези мерки могат да осигурят спестяване на 22% или 6.3 млн. барела петрол на ден, равняващо се на дневния внос на САЩ от Персийския залив.

Тъй като дял от 70% от изразходваното гориво в САЩ принадлежи на транспортния сектор, учените предлагат да се засили употребата на биогорива. Професор Камън предлага да се наложи използването на зареждащи се посредством мрежата (plug-in) хибридни превозни средства, които да използват целулозен етанол или бензин само като резервни горива. Той също така подчертава, че при сериозно отношение сегашните технологии могат да осигурят дори и по-високи резултати от посочените в доклада.

Ако бъдат реализирани целите по намаляване на вноса на горива, ще се регистрира и понижение на отделянето на вредни емисии в атмосферата с 50% и спестяване на близо 1.1 трлн. USD, се посочва още в доклада.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *